śliwki

Artykuły - śliwki (120)

  • Dla zdrowia

    Dla zdrowia

    Stragany uginają się od darów jesieni. To najlepszy czas na robienie przetworów. Jakie owoce wybrać? Oczywiście śliwki.
  • Śliwki w słoiku

    Śliwki w słoiku

    Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami. Na straganach można wybierać w sezonowych owocach i warzywach. Warto pamiętać o śliwkach, bo to najlepszy moment, by zamknąć je w słoikach.
  • Czas na śliwki

    Czas na śliwki

    Spożywane w formie surowej te wspaniałe owoce oddają najwięcej swoich cennych składników. Występujące w wielu odmianach, kolorowe owoce najlepiej spożywać w okresie wakacyjnym i wczesną jesienią.
  • Ogromne straty w owocach pestkowych - ceny mocno w górę

    Ogromne straty w owocach pestkowych - ceny mocno w górę

    Wiosenne przymrozki spowodowały ogromne straty w owocach pestkowych, więc ceny moreli, brzoskwiń, czereśni, wiśni i śliwek w tym roku pójdą mocno w górę - ocenił Eberhard Makosz z Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowatych.
  • Śliwkowy zawrót głowy

    Śliwkowy zawrót głowy

    Śliwki to jeden ze sztandarowych owoców polskiej ziemi. Popularne i traktowane po macoszemu, trochę nam spowszedniały. Pojawiają się już w sierpniu i są dostępne przez kilka tygodni, łagodząc nostalgię schyłku lata i przejście w jesienną aurę.
  • ​Najlepsza prosto z drzewa

    ​Najlepsza prosto z drzewa

    Rozpoczyna się sezon na śliwki. Spożywane w formie surowej te wspaniałe owoce oddają najwięcej swoich cennych składników.
  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    W kuchni każda pora roku smakuje inaczej. Wczesną jesienią, kiedy największymi smakołykami ogrodu są śliwki i gruszki, możemy w nich odnaleźć prawdziwe błogosławieństwo dla naszego zdrowia. Wykorzystaj je dla swojego dziecka!
  • Sezon na śliwki

    Sezon na śliwki

    Na świecie znanych jest blisko 6 tysięcy odmian śliwek.
  • Śliwki na zaparcia

    Śliwki na zaparcia

    Doskonale regulują pracę jelit. Można je podawać mod 9.-10. miesiąca życia. Surowe śliwki zawierają magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo i witaminy: A, B6, C, E, K. Suszone neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, pobudzają perystaltykę jelit, działają rozwalniająco.
  • Powidła śliwkowe - smakołyk znad Dolnej Wisły

    Powidła śliwkowe - smakołyk znad Dolnej Wisły

    Śliwkowe powidła znad Dolnej Wisły to rarytas i znak rozpoznawczy miejscowej turystyki. Ten śliwkowy przysmak, który smażą tam nawet dzieci w szkołach, został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Filmy - śliwki (7)

  • Powidła ze śliwek węgierek - jak je zrobić?

    Powidła ze śliwek węgierek to domowe przetwory, które są klasyką polskiej kuchni. Doskonałe jako dodatek do ciast, naleśników czy deserów, są znakomitym sposobem na przemycanie smaku lata na zimniejsze dni! Delikatne, lekko słodkie, aromatyczne - każdy zna ten wyborny smak! Jak zrobić powidła ze śliwek węgierek w domu? Zobaczcie nasz prosty przepis!
  • Klasyczny przepis na ciasto ze śliwkami

    Ciasto ze śliwkami to jeden z najprostszych i najpopularniejszych sposobów na przyrządzenie prostego, domowego wypieku, który świetnie sprawdzi się i na co dzień, i od święta! Jesienią, gdy śliwek jest pod dostatkiem, warto pokusić się o przygotowanie przepysznego ciasta, które nie będzie zbyt słodkie, za to orzeźwiające i przełamujące smaki! Poznajcie nasz przepis na klasyczne ciasto ze śliwkami!
  • Szybki i tani placek drożdżowy ze śliwkami

    Placek drożdżowy ze śliwkami to bardzo prosty przepis na domowe ciasto, które jest klasyką w polskich domach! Przygotowanie takiego wypieku jest szalenie proste, poradzi z nim sobie każdy! Wyborne, soczyste, lekko wilgotne ciasto, które nie jest zbyt słodkie - sprawdzi się na każdą okazję. Zobaczcie nasz przepis na szybki i tani placek drożdżowy ze śliwkami!
  • Cenne właściwości śliwek

    Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Są bogatym źródłem wielu ważnych składników. Zawierają antyoksydanty i błonnik, które działają m.in. przeciwmiażdżycowo. Bardzo dobre są zarówno świeże, jak i suszone owoce. Dla zdrowia nie powinniśmy unikać śliwek w naszej diecie. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. (Agencja TVN/x-news)