Salmonella

Artykuły - Salmonella (34)

  • Salmonella staje się coraz większym problemem producentów drobiu

    Salmonella staje się coraz większym problemem producentów drobiu

    - Zakażanie salmonellą staje się coraz większym problemem dla hodowców drobiu i producentów jaj, w ubiegłym roku nastąpił istotny wzrost zachorowań - poinformował dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz Mariusz Szymyślik.
  • RMF 24: To salmonella pokonała Azteków

    RMF 24: To salmonella pokonała Azteków

    Upadek cywilizacji Azteków nastąpił najprawdopodobniej w następstwie epidemii salmonellozy - pisze na swej stronie internetowej czasopismo "Nature", opisując odkrycie międzynarodowej grupy naukowców, pracujących pod kierunkiem badaczy z Max Planck Institute w Jenie. Ich zdaniem przywleczona przez hiszpańskich konkwistadorów bakteria Salmonella enterica zdziesiątkowała ludność zamieszkującą tereny obecnego Meksyku i doprowadziła do upadku ich kultury. Przekonują o tym między innymi ślady DNA tej bakterii, znalezione w szczątkach osób, które padły ofiarą epidemii około połowy XVI wieku.
  • Bakterie z rodzaju Salmonella mogą niszczyć guzy mózgu

    Bakterie z rodzaju Salmonella mogą niszczyć guzy mózgu

    Naukowcy zmodyfikowali genetycznie bakterie Salmonella typhimurium do zwalczania guzów mózgu. Dzięki temu mogą być one wykorzystywane w walce z nowotworami.
  • Doustna szczepionka przeciwko salmonellozie

    Doustna szczepionka przeciwko salmonellozie

    ​Naukowcom udało się opracować doustną szczepionkę przeciwko salmonellozie. Czy to oznacza, że nie musimy się już obawiać groźnych zatruć pokarmowych?
  • KE: Szybkie działania Polski w reakcji na informacje o jajach skażonych salmonellą

    KE: Szybkie działania Polski w reakcji na informacje o jajach skażonych salmonellą

    Polska podjęła niezbędne działania w reakcji na wykrycie jaj skażonych salmonellą - takie jest stanowisko Komisji Europejskiej. W piątek zorganizowała ona wspólną naradę z udziałem przedstawicieli Polski, krajów, które kupiły od niej jaja, i unijnych agencji kontroli żywności.
  • MRiRW: Na polskim rynku nie ma jaj zakażonych salmonellą

    MRiRW: Na polskim rynku nie ma jaj zakażonych salmonellą

    W Polsce nie ma jaj zakażonych salmonellą, o których informowali Holendrzy w systemie wczesnego ostrzegania RASFF - podał w piątek resort rolnictwa. Inspekcja Weterynaryjna ściśle współpracuje w tej sprawie z KE.
  • Szymański: Badamy informacje o zakażonych salmonellą jajach z Polski

    Szymański: Badamy informacje o zakażonych salmonellą jajach z Polski

    Wiceminister spraw zagranicznych Konrad Szymański poinformował w piątek w Brukseli, że polskie władze badają informacje o zakażonych salmonellą jajkach z Polski, które miały trafić na rynek kilku krajów unijnych. Resort rolnictwa poinformował, że producentem jaj zakażonych salmonellą jest ferma drobiu z Wielkopolski.
  • Zakażone salmonellą jajka z Polski trafiły na wspólny rynek UE

    Zakażone salmonellą jajka z Polski trafiły na wspólny rynek UE

    O wykryciu w jajkach oraz produktach zawierających jajka z Polski śladów salmonelli poinformowała na portalu RASFF holenderska agencja ds. kontroli jakości żywności. Jajka mogły trafić do krajów skandynawskich, W. Brytanii, a także na rynek belgijski i w Luksemburgu.
  • Zatrucie pokarmowe czy salmonella

    Zatrucie pokarmowe czy salmonella

    Słodycze zjedzone na urodzinach zaszkodziły córeczce.
  • Leczymy salmonellozę

    Leczymy salmonellozę

    Na tę chorobę zakaźną dzieci narażone są szczególnie. Sprawdź, jak chronić malucha przed niebezpieczną chorobą i co należy robić, jeśli dojdzie do zakażenia.