ryba

Artykuły - Ryba (236)

  • Które ryby są najzdrowsze?

    Które ryby są najzdrowsze?

    Regularne jedzenie ryb jest bardzo wskazane, pod warunkiem, że wiesz, które wybrać.
  • Dziwna ryba z tatuażami złowiona na Filipinach

    Dziwna ryba z tatuażami złowiona na Filipinach

    Ryba z dziwnymi i niezwykle skomplikowanymi tatuażami została znaleziona przez rybaków na Filipinach.
  • Niezwykła ryba po raz pierwszy uchwycona na materiale wideo

    Niezwykła ryba po raz pierwszy uchwycona na materiale wideo

    Oceaniczne głębiny wciąż skrywają wiele tajemnic - o ich mieszkańcach wciąż nie wiemy wszystkiego. Teraz naukowcom udało się nagrać w naturalnym środowisku rybę chrzęstnoszkieletową Hydrolagus trolli - po raz pierwszy w historii.
  • 90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub zagrożonych wyginięciem. To może oznaczać problemy dla konsumentów i gospodarki

    90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub zagrożonych wyginięciem. To może oznaczać problemy dla konsumentów i gospodarki

    Ryby i owoce morza stanowią główne źródło białka dla blisko połowy populacji, a ich konsumpcja dynamicznie rośnie. Zasoby wodne nie są jednak w najlepszej sytuacji, wszystko przez niewłaściwe połowy. 90 proc. zasobów jest przeławianych, nadmiernie eksploatowanych lub zagrożonych wyginięciem. Grozi to nie tylko katastrofami ekologicznymi, lecz także problemem z dostępem do ryb i załamaniem w rybołówstwie.
  • Tajemniczy, przezroczysty organizm głębinowy

    Tajemniczy, przezroczysty organizm głębinowy

    Oceaniczne głębiny mają bardzo dziwnych mieszkańców. Fotograf Wayne MacWilliams zanurzył się na głębokość 150 m u wybrzeży Singer Island na Florydzie i uchwycił na zdjęciu niezwykły przezroczysty organizm.
  • Dorsz w sosie musztardowym

    Dorsz w sosie musztardowym

    Delikatny sos musztardowy to doskonały dodatek do białych ryb. Pasuje też do jajek na twardo i podsmażanej kiełbasy.
  • Łosoś z groszkiem i rozmarynem

    Łosoś z groszkiem i rozmarynem

    Lekarze i dietetycy alarmują: Jemy za mało ryb. Dlatego w dzisiejszym przepisie łosoś z groszkiem.
  • Ryba z warzywami

    Ryba z warzywami

    Dietetycy alarmują: Jemy za mało ryb. Dzisiaj danie, które możesz podać maluchowi, który skończył dwa latka.
  • Kotlety rybne

    Kotlety rybne

    Wypróbuj nasz przepis na smaczne ryby. Lepiej zrobić małe kotleciki (np. po dwa na osobę) niż duże – nie będą się rozpadać przy smażeniu i obracaniu.
  • Terrina z pstrąga i łososia

    Terrina z pstrąga i łososia

    Dietetycy alarmują: jemy za mało ryb. Dlatego warto wprowadzać do diety starszaka różne potrawy w których będą dania z ryb.

Filmy - Ryba (29)

  • Jak zrobić chińską zupę z rybą?

    Kuchnia chińska - na fali popularności innych kuchni azjatyckich - coraz śmielej pojawia się również na naszych stołach - i dobrze! To bogactwo smaków i aromatów, których trudno niekiedy znaleźć w klasycznych daniach polskiej kuchni. Tym razem mamy dla was propozycję na nietypową zupę - nie typową rybną zupę, a zupę z rybą. Mocny, warzywny bulion w połączeniu z delikatnym mięsem dorsza czy mintaja, a do tego mnóstwo aromatycznych dodatków - imbir, kolendra, chili i czosnek. Z odrobiną sosu sojowego będzie jeszcze pyszniejsza!
  • Łowienie ryb zakończone niespodzianką

    Czy ktoś spodziewał się takiego finału?
  • Ryby nie potrafią wypłynąć ze szklanej kuli

    Mężczyzna chciał przenieść złote rybki z małej kuli do dużego akwarium. W tym celu wsadził je wraz z naczyniem do ich nowego domu. Niestety, jak widać ryby mają ogromny problem z wypłynięciem, i kiedy już są przy wyjściu, wracają do pozycji startowej. (AP)
  • Jak zrobić paprykarz rybny?

    Domowy paprykarz rybny to genialny sposób na zrobienie wybornej pasty kanapkowej, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadania! Paprykarze mają swoją sporą tradycję, niestety dziś dosyć trudno znaleźć w sklepach pyszny, zdrowy paprykarz, przyrządzony z nieszkodliwych składników. Zobaczcie nasz przepis na domowy paprykarz rybny - robi się go dosłownie w kilka chwil! Paprykarz to idealny sposób na ryby także dla tych, którzy nieszczególnie przepadają za mięsem ryb.