ogórki

Artykuły - Ogórki (58)

  • Dla niejadka

    Dla niejadka

    Dobre są i kiszone, i małosolne. Warto jeść je dla zdrowia kilka razy w tygodniu.
  • Świeże ogórki

    Świeże ogórki

    W warzywniakach można kupić świeże nowalijki, wśród nich są ogórki. Sprawdź, czy warto je jeść.
  • Pora na ogórka z pola

    Pora na ogórka z pola

    W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką jest ogórek, opowiadają w rozmowie z PAP badaczki roślin warzywnych.
  • Polska drugim producentem ogórków w UE

    Polska drugim producentem ogórków w UE

    W 2014 roku łączne zbiory ogórków w krajach Unii Europejskiej wyniosły 2,781 milionów ton. Wśród czołowych producentów tych warzyw znajduje się również Polska.
  • Chrupcie ogórki!

    Chrupcie ogórki!

    W warzywniakach można kupić świeże nowalijki, wśród nich są ogórki. Sprawdź, czy warto je jeść.
  • Zrazy z bekonem, jajkiem i ogórkiem

    Zrazy z bekonem, jajkiem i ogórkiem

    Doskonałe na niedzielny obiad
  • Chłodnik z botwinką i ogórkami

    Chłodnik z botwinką i ogórkami

    Proponujemy przepis na pyszny chłodnik. Idealny na upalne dni.
  • Kiszone ogórki i pomidory

    Kiszone ogórki i pomidory

    Kiszenie to jeden z najzdrowszych sposobów przechowywania warzyw.
  • Zupa z bazylią i ogórkiem

    Zupa z bazylią i ogórkiem

    Składniki: ● duży pęczek świeżej bazylii ● 2 ogórki ● pęczek koperku ● litr jogurtu ● ząbek czosnku ● biały ocet winny ● sól, pieprz ● żółta papryka do dekoracji
  • Polacy chętnie jedzą pomidory i ogórki

    Statystyczny Polak w tym roku zje ponad 100 kg warzyw i ich przetworów, czyli trochę mniej niż w poprzednich latach. Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki - poinformowała Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Filmy - Ogórki (18)

  • Tradycyjny przepis na ogórki w occie

    Ogórki - wyborne warzywa, bez których kuchnia polska nie może się obejść! Doskonale nadają się do robienia przetworów - a można je robić na setki sposobów: od najpopularniejszych kiszonych, przez wersje słodkie, pikantne czy klasyczne - w occie. Właśnie na te ostatnie przygotowaliśmy poradnik dla wszystkich, który dopiero zaczynają swoją przygodę z przetworami z ogórków: oto tradycyjny przepis na ogórki w occie do słoików!
  • Przepis na zupę ze świeżych ogórków

    Zupa ze świeżych ogórków to ciągle zagadka w polskiej kuchni - jeśli zupa z ogórków, to klasyczna ogórkowa z kiszonych ogórków albo specjalnie przygotowanego wcześniej przecieru. Okazuje się jednak, że ze świeżych ogórków również można przygotować przepyszną, sycącą zupę - zobaczcie nasz przepis! W parę chwil wyczarujecie niesamowitą w smaku zupę, której smak pokochają wszyscy!
  • Ogórki na słodko - jak je zrobić?

    Ogórki, choć w większości składające się z wody, są doskonałym warzywem, które można przygotować na setki sposobów. Najpopularniejsze są przetwory - kiszone, w occie, jako główny składnik sałatek... Coraz chętniej wybieramy też ogórki przyrządzane na ostro - z mocnymi, pikantnymi przyprawami, a także ogórki... na słodko! Oto przepis właśnie na ogórki na słodko - z odrobiną cukru, marchewką i przyprawami dostarczą wam niesamowitych wrażeń smakowych!
  • Lemoniada ogórkowo-bazyliowa

    Lemoniady to może najlepszy sposób na gaszenie ciągle pojawiającego się pragnienia podczas letnich, upalnych dni! Nie tylko zaspokajają pragnienie, ale też świetnie nawadniają organizm. Doskonałym połączeniem jest lemoniada ogórkowo-bazyliowa, która nie tylko świetnie smakuje dzięki dodatkowi tego znakomitego zioła, ale też świetnie chłodzi organizm - dzięki zawartych w ogórku składnikom. Zobaczcie, jak zrobić tę wyjątkową lemoniadę!