makarony

Artykuły - Makarony (34)

  • Makaron? Nie zjem! Przecież przytyję!

    Makaron? Nie zjem! Przecież przytyję!

    Makaron, ziemniaki i chleb – to chyba najsilniejsze trio na liście produktów zakazanych, która funkcjonuje w wielu głowach. Przecież, jeśli zrzucać nadprogramowe kilogramy to tylko ekspresowo i najlepiej już dziś. Znacie to? Nawet jeśli sami nie wdrażaliście w życie takiego postępowania, to zapewne macie kogoś takiego w swoim otoczeniu.
  • Światowy dzień makaronu

    Światowy dzień makaronu

    Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Światowy Dzień Makaronu jest zatem doskonałym momentem, zarówno by przypomnieć korzyści płynące z jego obecności w diecie dzieci, jak też możliwości, które daje ten uwielbiany przez najmłodszych przysmak w jej komponowaniu. Liczne kształty makaronu pobudzają wyobraźnię małych i dużych, będąc źródłem kulinarnych inspiracji na wspólne przygotowanie pysznych dań. Makaronowe potrawy to także sprytny sposób na podanie dziecku innych, niezbędnych w jego codziennej diecie produktów zawierających cenne składniki odżywcze.
  • Grupa Maspex: Inwestycja Lubelli wkracza w kolejną fazę

    Grupa Maspex: Inwestycja Lubelli wkracza w kolejną fazę

    Polskie Zakłady Zbożowe Lubella, lider w produkcji makaronów i producent wysokiej jakości produktów zbożowych z Lublina, ukończył pierwszą halę produkcyjną na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej Euro-Park Mielec Podstrefa Lublin. Tym samym firma przystępuje do kolejnego etapu projektu inwestycyjnego.
  • Sałatka z makaronu i pieczarek

    Sałatka z makaronu i pieczarek

    Zrób prostą sałatkę z makaronu. Smakuje naprawdę pysznie.
  • Makaron curry  z kurczakiem

    Makaron curry z kurczakiem

    Łatwy przepis na pyszny obiad
  • Szybko i zdrowo - makaron  z warzywami

    Szybko i zdrowo - makaron z warzywami

    Ten pyszny obiad przygotujesz w mniej niż pół godziny.
  • Bialorus wprowadzi licencje na importowane makarony i cukierki

    Bialorus wprowadzi licencje na importowane makarony i cukierki

    Białoruś z początkiem czerwca wprowadzi licencje na import wielu produktów. Ma to promować produkty białoruskie, rosyjskie i kazachskie.
  • Makaron po chińsku

    Makaron po chińsku

    Do podania na ciepło lub jako sałatka
  • Przepisy na dania makaronowe dla dzieci

    Przepisy na dania makaronowe dla dzieci

    Anna Starmach, jurorka programu "MasterChef", przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z makaronu dla dzieci, a pomagały jej aktorka Aleksandra Woźniak z córkami Anią i Julką. Starmach przyrządziła zapiekany makaron z owocami, makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym oraz spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym. Makaron
  • Makaron z serkiem i szpinakiem

    Makaron z serkiem i szpinakiem

    Smacznie i zdrowo

Filmy - Makarony (6)

  • Przepis na spaghetti z chili i czosnkiem

    Większość z nas przyzwyczaiło się do klasycznego spaghetti z sosem bolońskim czy neapolitańskim, a szkoda - spaghetti świetnie nadaje się do kuchennego eksperymentowania z sosami. Nasz przepis na spaghetti z chili i czosnkiem to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie wyraziste, naturalne smaki, lekko pikantne, idealnie komponujące się z delikatnym makaronem. Poznajcie nasz przepis - to dziecinnie prosta i szybka propozycja na obiad dla każdego!
  • Pesto ze szczawiu

    Na fali popularności kuchni roślinnej, do łask wraca również szczaw, który przez lata był pogardzanym składnikiem kuchni polskiej. A szkoda - to roślina, która ma również mnóstwo zastosowań poza kuchnią, przede wszystkim jednak świetnie sprawdza się do przyrządzania aromatycznych zup, sałatek czy sosów. Szczaw ma również wiele prozdrowotnych właściwości - pomaga na wątrobę i nerki, a także wspomaga regenerację skóry. Tym razem mamy dla was nietypowy przepis, bo na pesto ze szczawiu - w ten sposób przygotowany makaron zachwyci każdego!
  • Co tak naprawdę tuczy w daniach z makaronem?

    W powszechnej opinii istnieje przekonanie, że makaron jest wysoce kaloryczny. Ale produkt ten nie zawiera dużej ilości tłuszczu ani cukrów prostych, dlatego absolutnie nie można o nim powiedzieć, że jest niezdrowy bądź tuczący - przekonuje dietetyk Anna Różyk. Przygotowując posiłki na bazie makaronu, zdecydowanie powinniśmy jednak uważać na sosy i dodatki. Obecność tłustej śmietany, sera czy majonezu zwiększa kaloryczność dania. - W okresie letnim najlepiej jest spożywać makaron z warzywami i ziołami, na przykład w formie sałatek makaronowych. Polecam gotować makaron al dente, czyli tak, by był jeszcze lekko twardy. W ten sposób zachowa on wszystkie wartości odżywcze - podkreśla Anna Różyk. Zobacz też: 5 dietetycznych mitów, w które wszyscy wierzą!
  • Dietetyk radzi: Produkty zbożowe są zastrzykiem energii

    Pieczywo, mąka, kasze, makrony, płatki różnego rodzaju - te produkty powinny znaleźć się w naszym jadłospisie najlepiej pięć razy dziennie. Nie dajmy się zwieść mitom, że te produkty tuczą - mówi dietetyk Anna Jelonek (Dzień Dobry TVN/x-news).