kuchnia meksykańska

Artykuły - Kuchnia meksykańska (18)

Filmy - Kuchnia meksykańska (12)

  • Kuchnia meksykańska inspirowana Fridą Kahlo

    Rok 2017 jest rokiem Fridy Kahlo w Polsce. W "Dzień Dobry TVN" dania inspirowane przepisami Fridy i Diego Rivery zaprezentowała szefowa kuchni Ambasady Meksyku - Pamela Montellano. W menu pojawiły się cochinita, guacamole i ceviche z ryby. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jak zrobić warzywa pieczone - fajita?

    Fajita to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, której głównym składnikiem jest mięso, ale integralną częścią są specjalnie przyrządzone warzywa - kolorowe papryki, czerwona cebula, odpowiednia przyprawa, którą znajdziecie w niemal każdym sklepie, a także aromatyczny czosnek. Tak doprawione i upieczone warzywa będą idealnym dodatkiem do dan obiadowych, świetnie sprawdzą się również jako nadzienie do większych dań. Zobaczcie, jak zrobić warzywa fajita!
  • Przepis na domową salsę pomidorową

    Przepis na salsę pomidorową to doskonały sposób na przyrządzenie gęstego, niekiedy przepełnionego drobnymi grudkami sosu, który doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa czy przekąsek. Bogactwo smaku i aromatu to wyróżnik prawdziwej pomidorowej salsy, którą dzięki kuchni meksykańskiej zachwycił się cały świat. Doskonale smakuje nie tylko z daniami kuchni meksykańskiej!
  • Champurrado - meksykańska czekolada na gorąco

    Champurrado to klasyczna pozycja kuchni meksykańskiej, która staje się coraz bardziej popularna - również w Polsce! Pod egzotyczną, intrygującą nazwą kryje się przepis na doskonały deser, który zachwyci każdego swoim smakiem i aromatem: to serwowana na ciepło topiona czekolada z dodatkiem mąki kukurydzianej, cynamonu, odrobiny cukru i chili - w ten sposób przyrządzicie domowy deser, który świetnie rozgrzeje w zimniejsze dni!