jarmuż

Artykuły - Jarmuż (26)

  • Moc zamknięta w zielonych liściach

    Moc zamknięta w zielonych liściach

    Zima w kalendarzu, a za oknem, pora roku trudna do zdefiniowania. Termometr zadziwia, co nie zmienia faktu, że teraz zdecydowanie trudniej o pełnowartościowe warzywa i owoce. Warto poszukać takich, które dostarczą nam witamin w skondensowanej dawce.
  • Jarmuż na co dzień

    Jarmuż na co dzień

    Jesteś w ciąży? Powinnaś dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią dawkę żelaza.
  • Bomba wapnia

    Bomba wapnia

    Jarmuż od niedawna zagościł na naszych stołach. Sprawdź, dlaczego warto go jeść.
  • Jarmuż - zawsze w pogniecionej sukience

    Jarmuż - zawsze w pogniecionej sukience

    To warzywo najlepiej znają ci, którzy mają działkę. Prawie na każdej możemy spotkać te odmianę kapusty warzywnej pyszniąca się ciemnozielonymi(czasem fioletowymi), grubymi liśćmi, zawsze mocno pofałdowanymi. Niestety, znacznie rzadziej udaje się jarmuż kupić w warzywniaku.
  • Jarmuż na stole

    Jarmuż na stole

    Często zdarza się, że kobiety w ciąży mają niedobory żelaza. Suplementy diety nie zawsze są odpowiednio przyswajane przez organizm, najlepiej więc wybierać produkty naturalne zawierające ten pierwiastek.
  • Jarmuż z pęczakiem. Potrawa jednogarnkowa!

    Jarmuż z pęczakiem. Potrawa jednogarnkowa!

    Dzisiaj wrzucam dla was prosty, błyskawiczny i zdrowy przepis na jednogarnkowe danie z jarmużem.
  • Zdrowotne właściwości jarmużu

    Zdrowotne właściwości jarmużu

    Sezon na tą roślinę to późna jesień i zima. Pochodzący z rodziny brukselki, kapusty głowiastej i pekińskiej, kalafiora i kalarepy jarmuż, jest odporny na mrozy i ma naprawdę bardzo wiele wartości odżywczych. Sprawdź, jakich!
  • Jarmuż pełen zdrowia

    Jarmuż pełen zdrowia

    Naucz swoje dziecko zasad zdrowego żywienia. Już po 1. roku życia możesz wprowadzić do diety malucha jarmuż, który zawiera mnóstwo składników odżywczych.
  • Czego nie wiemy o "superproduktach"

    Czego nie wiemy o "superproduktach"

    "Superfoods" - takie określenie zyskały produkty, którym przypisuje się niezwykłe właściwości odżywcze, ale również wielki sukces marketingowy. I choć zdrowotnych aspektów odmówić im nie można, warto wiedzieć o nich coś więcej niż to, że warto je mieć w lodówce.
  • Mało popularny ulubieniec gwiazd

    Mało popularny ulubieniec gwiazd

    Jarmuż towarzyszy Gwyneth Paltrow od samego rana, Jennifer Aniston podobnie jak Beyonce nie wyobraża sobie pożywnego lunchu bez niego. Niestety w Polsce jarmuż wciąż pozostaje mało popularny. Szkoda, bo jest bogatym źródłem składników odżywczych.

Filmy - Jarmuż (6)

  • Doskonały przecier z marchewki i jarmużu

    Przecier z marchewki i jarmużu to doskonały, lekki sposób na przygotowanie nietypowego smarowidła do kanapek, które świetnie sprawdzi się również jako samodzielny posiłek! Soczyste liście jarmużu z delikatną marchewką, a do tego odrobina masła, pestki słonecznika i odrobina przypraw - w parę chwil przygotujecie przepyszną i pięknie wyglądającą pastę, do którego smaku jeszcze nie raz będziecie chcieli wrócić! Poznajcie nasz przepis na przecier z marchewki i jarmużu!
  • Zupa jarmużowa - jak ją zrobić?

    Przepis na zupę z jarmużu to doskonały sposób na przygotowanie nietypowej, ale smacznej, pożywnej i przede wszystkim zdrowej zupy, która posmakuje również najmłodszym! Mocno zielony, soczysty i lekko pikantny w smaku jarmuż to źródło wielu witamin i mikroelementów, który idealnie nadaje się na przygotowanie nie tylko sałatek czy chipsów, również jako główny składnik zupy sprawdzi się doskonale! Poznajcie nasz szybki przepis na zupę jarmużową - to dziecinnie proste!
  • Jak zrobić pesto z jarmużu?

    Pesto, czyli świeży, o charakterystycznej konsystencji sos do makaronu, zwykle przygotowywany jest ze świeżej bazylii. Ponieważ jest to produkt dosyć nieprzetworzony, nadaje się do spożycia najwyżej w kilka dni od przygotowania. Pesto można przygotować również z innych warzyw - my tym razem mamy dla was propozycję na lekko pikantne w smaku, ale wyborne i zdrowe pesto zrobione z jarmużu. Zobaczcie, jakie to proste!
  • Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą

    Każdy ma swój własny sposób na naleśniki - niektórzy robią wszystko "na oko", inni według ściśle określonej receptury, jedni używają wody gazowanej, inni - nie. My tym razem mamy dla was propozycję na naleśniki w wyjątkowym złotym kolorze, do których dodaliśmy przepyszny farsz z jarmużu i delikatnej, ciągnącej się mozzarelli. To genialna propozycja na obiad dla wszystkich, którzy uwielbiają eksperymentować z naleśnikami!